Hatékonyságnövelés

Hatékonyságnövelés

Minden vállalkozás számára ismerős lehet az a helyzet, amikor jó stratégiákat kéne alkotni a jobb működés érdekében. A jó vezetői kompetenciák képessé teszik a vezetőket arra, hogy átlássák a rendszer működését, valamint megtalálják azokat a pontokat, amiken lehet javítani, gördülékenyebbé, hatékonyabbá tenni a vállalkozás egy-egy részét.

Azonban nehéz, és nem mindenkinek adatik meg, hogy ösztönösen, intuitív módon érezzen rá a szervezet azon pulzáló részeire, melyek megfelelő kezelésétől növelhető a hatékonyság. Olyan dolgokra kell odafigyelni és szem előtt tartani, mint például az automatizálás, vagyis az a folyamat, amikor törekszünk arra, hogy az egyszerűbb és ismétlődő teendőket minél gyorsabban és minél kisebb erőfeszítéssel végezzük el, ezzel időt és energiát nyerünk olyan feladatok számára, amikre valóban szükséges erőfeszítéseket szánni. Így máris úgy csoportosítjuk a feladatokat, hogy azzal nyertünk is. Egy másik érdekesség, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy növelni tudjuk a hatékonyságot az, hogy amit lehet, ne elsősorban telefonon vagy emailen egyeztessük a kollégákkal, hanem lehetőség szerint személyesen. A személyes megbeszélés vagy meeting azért sokkal hatékonyabb bármilyen más formánál, mert az egyértelmű kommunikációt, és egyúttal az asszertivitást is elősegítjük, továbbá kevesebb a félreértési lehetőség. Ezek mellett pedig néhány perc alatt több mindent megfelelőképpen át lehet beszélni, szemben például az emailes egyeztetéssel, aminél nincsenek tág keretek egyeztetést illetően.
Szintén fontos, hogy lehetőleg egyszerre egy feladatra fókuszáljunk, hiszen minél jobban megoszlik a figyelmünk, annál inkább csökken a hatékonyság. A multitaskingnak ugyan megvannak az előnyei bizonyos esetekben, azonban a hatékonyságnövelésnél szerencsésebb egy feladatra koncentrálni.

Megint csak fontos, hogy tervezzünk. Érdemes napi, vagy heti rendet kialakítani, amit látunk is magunk előtt. Ezzel struktúrát adunk teendőinknek, és éppen emiatt a szervezettség miatt válik hatékonnyá ez a stratégia.

A tréningek és workshopok során a hatékonyságnövelés elméleti és gyakorlati oldalát is megismerhetik az erre nyitottak, és a fent említett tippeken túl, számos más ötlettel és stratégiával gyarapodhatnak.

Válasszon a KEYNOTE szervezetfejlesztési szolgáltatásai közül: