Kiégés megelőzése

Kiégés megelőzése

Az elmúlt években egyre többet lehet találkozni szervezeti, vállalati körökben a kiégéssel, vagy más néven a burnout szindrómával. Mi is pontosan a kiégés, és hogyan kapcsolódik a céghez, vállalathoz?
A kiégés röviden mentális kimerülést jelent. Ennél kicsit bővebben kifejtve pedig egy olyan érzelmi és fizikai kimerülés, amelyet többek között a stressz okoz, és hosszabb ideje fennállnak a tünetek, valamint hosszabb idő kell, mire ténylegesen kialakul. A szervezeti világhoz pedig úgy kapcsolódik, hogy nagyon sok esetben a munkához kötött jelenségről van szó. Ez a „betegség” sajnos mai, rohanó életünket nagyon sújtja, egyre több ember szenved a kiégés kínzó tüneteitől.

Kialakulásában szerepet játszik a már említett stressz, a motivációvesztés, romló interperszonális kapcsolatok a munkahelyen, túlzott teher- és felelősségviselés, valamint a nagyon egyhangú, monoton munkavégzés. A kiégésnek vannak észrevehető szakaszai, több fázisból tevődik össze, így tehát folyamatról beszélünk.

Azonban lehet ellene tenni. Két megközelítésből is érdemes szemlélni e problémakört, mely a tréningeink során is megjelenik. Egyrészt munkavállalóként is lehet tenni a kiégés ellen, egy ilyen például, hogy időről-időre vizsgáljuk meg, van-e motivációnk, erőnk és lelkesedésünk végezni a munkánkat. Hiszen amennyiben a munkavállaló belehajszolja magát egy olyan helyzetbe, amit nagyon nem szeret, abból előbb-utóbb kiégés lesz. A másik oldala az éremnek, és ezt már nyugaton régóta figyelembe veszik, hogy a cégek vezetői számára nagyon fontos dolgozóik mentális egészsége. Tehát munkáltatói oldalról igencsak hozzá lehet járulni a dolgozok megfelelő kondíciójához.

A megelőzés, vagyis a prevenció kulcsfontosságú, a tréning során bővebben is szó esik a megelőzés különböző szakaszairól, melyek a következők: a tünetek felismerése, ok meghatározása, támogatás és végül maga a cselekvés. Azonban ezek csupán nagyvonalakban felvázolt szakaszok. Ahhoz, hogy rálássunk a kiégés jelenségkörére, és aktívan tudjunk tenni ellene, nagyon fontos képeznünk magunkat, a kiégés megelőzéséről szóló tréningünk ezt nyújtja az érdeklődőknek.

Válasszon a KEYNOTE tréningek és szervezetfejlesztési szolgáltatások közül: