Motivációs technikák

Motivációs technikák

Ahhoz, hogy hatékony legyen a szervezeti kultúra, a munkatársak munkavégzése, és megfelelő legyen a munkahelyi légkör, szükséges a motiváció eszközeihez nyúlni. Egy szervezet életében a motivációnak hangsúlyos szerep jut, hiszen köztudott, hogy minél motiváltabb a munkavállaló, annál eredményesebb és hatékonyabb a munkában. Így hatványozottan is megéri a cég, vállalat számára, hogy ennek tudatában legyen, és megtegye a megfelelő lépéseket a kollégák motiválását illetően.

De mi is a motiváció? Egy olyan belső hajtóerőről van szó, ami arra ösztönzi az embert, hogy tegyen meg valamit. Ehhez a hajtóerőhöz azonban szükség van célra. Olyan célt, vagy célokat kell tehát kitűzni, amik eléggé serkentik arra a beosztottakat, hogy igényes és jó munkát végezzenek.

Különböző motivációs technikák léteznek, melyeket a tréningek és workshopok során elsajátíthatunk. Ezek során a képzések során nem csupán elméleti síkon sajátíthatóak el az ezekkel kapcsolatos ismeretek, hanem gyakorlati úton is, sőt elsősorban gyakorlatorientált képzésekről van szó. Azért tapasztalati úton történik e tudás megszerzése, mert bizonyított, hogy a tapasztalati és a cselekvéses tanulások által sokkal hatékonyabban elsajátíthatóak készségek, mint például hagyományos tantermi körülmények között.

Néhány gondolat ízelítőül motiválással kapcsolatban, melyek képzéseinken is megjelennek; az egyik legalapvetőbb motiválás a dicséret. Nem is gondolnánk, de a munkatársak nagyon is preferálják, ha egy-egy jól sikerül projekt közben vagy után elismerésben részesülnek. Azzal, hogy érzik, megbecsülik őket és a munkájukat, szinte megsokszorozhatjuk a munkakedvüket, és ne lepődjünk meg, ha idővel még jobb eredményeket produkál az elismerésben részesült kollégánk. További motiváló erő lehet a jól kialakított munkakörnyezet, a jó munkahelyi légkör, és főleg, ha van egy jó csapatszellem, szintén nagyon sokat hozzáad az egyén eredményeihez, és így a cég közös sikeréhez. Motiváló lehet, ha folyamatosan biztosítjuk a beosztottak szakmai fejlődését, valamint anyagilag is megfelelőképpen honoráljuk munkájukat.

Válasszon a KEYNOTE szervezetfejlesztési szolgáltatásai közül: