Válságmenedzsment

Válságmenedzsment

Egy vállalkozást törvényszerűen érhetik és érik válságok. Ahhoz, hogy ezek a válságok ne okozzanak elakadást, vagy a vállalkozás vesztét, vagy legalábbis súlyos károkat, szükséges kezelni. A válság, vagy más néven krízis egy olyan bekövetkezett állapot, ami az azt megelőző állapottal már semmiképpen nem azonosítható, és a korábbi állapotba nem is visszaállítható, tehát irreverzibilis.

Egy régi nagy filozófiai meglátás szerint igen jól szemléltethető a válság: van egy tézis, vagy állítás, amire megjelenik az antitézis, vagyis az ellenállítás. Ezekből pedig a szintézis, tehát a korábbiakat magába foglaló új szint alakul ki. A válság kapcsán is erről a folyamatról beszélhetünk. Azonban nem mindegy, hogy a kialakulóban lévő, vagy már kialakult krízist kezelik-e. Tehát történik-e prevenció, megelőzés, vagy intervenció, közbeavatkozás.

A válságmenedzsment olyan módszertanon alapul, ami alapján stratégiák kialakításával kezelhetővé válik a válság. A krízismenedzsment készség szintű tudást jelent, amit tréningeink alkalmával elsajátíthatóak és hasznosíthatóak a cég életében, és nem csupán válságos időkben.

A tréningek során az elméleti tudás mellett gyakorlati tudásra is szert tehet az érdeklődő vezető vagy HR munkatárs. Olyan tapasztalati ismeretekről lesz szó, mint például a válság típusai, melyeknek különböző mértékű intenzitása és iránya van. Emellett a fázisokról is szó esik, olyan fogalmakkal találkozhatunk, mint például a lappangó szakasz, vagy a kifejlett krízis. A jó stratégia kialakításában fontos az adott fázist felismerni, hiszen ezek különböző stratégiákat is igényelnek. És ami különösen is fontos az, hogy hogyan lehet leküzdeni a krízist, milyen lépései vannak.

A tréning alkalmak során találkozunk olyanokkal, mint a válság diagnosztizálása, vagyis meghatározása, ennek a részletes és szakértelmet kívánó elemzése, a cselekvés vagy akcióterv készítése, valamint a nehézségek és akadályok leküzdése.

Ezek azonban csak ízelítők egy nagyon komplex, sokrétű téma kapcsán, ami miatt megéri több időt és energiát rászánni a megismerésére. A szakszerű tréningek során ezt a megismerést biztosítjuk.

Válasszon a KEYNOTE szervezetfejlesztési szolgáltatásai közül: